Lemne vs. peleti, care e cea mai buna alegere

 

Este octombrie in curand si racoarea isi face simtita prezenta noaptea si la primele ore ale diminetii. Probabil in sud acest lucru se simte mai putin, dar in nord si la munte, oamenii deja isi fac calcule si isi achizitioneaza materiale pentru incalzire. Asta daca nu sunt dintre fericitii care au centrala pe gaz care trebuie sa se gandeasca doar la plata facturii.

 

Ce te faci daca inca nu ai centrala si nici nu ai gazul la poarta?

Te gandesti ce sa iei, cazan pe lemne, pe peleti? 

 

Hai sa vedem avantajele si dezavantajele la fiecare:

Cazanul pe lemne – avantaje:

Cazanele pe lemne reusesc sa satisfaca nevoile celor mai pretentiosi clienti. In functie de tipul si modul de functionare, centrala pe lemne este o solutie utila cand doresti sa ai incalzire centralizata in casa si atunci cand nu ai acces la o retea de gaze naturale. Inlocuiesc cu succes sobele vechi, clasice si de teracota.

 

 1. Consumul. Cazanul pe lemn consuma o cantitate de lemn mai mica decat o soba, comparativ cu caldura degajata si poti sa incalzesti toata casa cu calorifere, mai curat si mai economic.
 2. Durabilitate. Fiind construit din materiale durabile si cu mijloace de protectie incluse, vor face fata mai mult timp solicitarilor si vor da mai putine batai de cap
 3. Comfort. Nu vei sta sa focaresti toata ziua ca sa incalzesti casa. Nu vei face mizerie carand lemne prin toata casa. Si vei si face dus cat si cand vrei tu.

 

Cazanul pe lemne – dezavantaje:

 1. Investitia initiala. Cazanul pe lemne nu doar il pui pe perete. Trebuie sa faci camera centralei, special destinata micului monstru. De asemenea trebuie sa construiesti un cos de fum potrivit cazanului.
 2. Deranjul. E destul de greu sa te dai jos din pat la 2 noaptea ca sa pui lemne pe foc.
 3. Investitia intr-un rezervor de acumulare si eventual un boiler, ca sa nu faci focul in mijlocul verii ca sa speli vasele sau sa faci dus.
 4. Intretinerea. Trebuie sa faci curat inainte sa ajunga cenusa in focar. Adica totul se reduce la matura si faras sau la aspirator de cenusa.

 

Cazanul pe peleti – Avantaje:

 1. Confortul. In primul rand, alimentarea cu peleti este mai curata decat cea cu lemne. Nu trebuie sa spargi lemne si nu trebuie sa le depozitezi in loc inchis. Pe de alta parte, au aparut acum termoseminee care pot fi puse in living, asa ca in loc de o chestie mare cu aspect industrial ai un semineu unde poti vedea flacara arzand in livingul tau frumos. Alimentarea se face elegant, cu peleti si nu mai ai grija lui. Aprinderea nu se mai face cu lumanarea si cu surcele, totul este automat, tot ce trebuie sa faci este sa ii pui peleti. Si pe langa asta, poti sa il pui sa prepare apa calda pentru un dus fara sa te gandesti prea mult.
 2. Eleganta. Il poti pune in casa(termosemineul). Arata bine si da si senzatia aceea speciala care o ai cand vezi focul jucandu-se in vatra. Il poti porni printr-o apasare de buton, numai sa aiba peleti. Il poti controla cu un termostat si il poti programa sa porneasca singur. Iar daca termostatul are aceasta functie, il poti porni si de la distanta.
 3. Investitie initiala mica. Poti sa elimini camera centralei de pe lista, pentru ca termosemineul arata frumos in living si are si pompa inclusa (in functie de model). Iar la noi avem si niste pachete super in care cosul de fum, partea din interior, este inclusa in pret.
 4. Curatenie. Peletii sunt curati. Vin ambalati in saci de plastic. Ii pui in buncarul din spatele cazanului/termosemineului si gata, nu mai ai alte griji.
 5. Durabilitate. Atat timp cat curatati la timp si peletii sunt de calitate, veti avea parte de caldura exact cum va doriti. Materialele sunt de calitate, si produsele noastre sunt testate in fabrica sub presiune mai mare decat cea normala, pentru a fi siguri ca totul este in regula cand aparatul ajunge la dumneavoastra.
 6. Eficienta. Un cazan pe peleti are eficienta ridicata, pentru ca arde practic doar materie uscata. Veti descoperi ca peletii scot mai putin fum decat lemnele, din acelasi motiv.

 

Cazanul pe peleti – Dezavantaje:

 1. Pretul peletilor. Din pacate, pretul la peleti este mare si se pare ca va creste si mai mult. Cea mai ieftina solutie conventionala este in continuare gazul, urmat de lemne si apoi de peleti. Un lucru care trebuie avut in vedere este si calcularea cu atentie a necesarului de incalzire in functie de suprafata de incalzit, izolatia locuintei si zona geografica. Indiferent de situatie, dispozitivul de incalzit trebuie sa fie suficient de puternic, altfel aruncati banii pe cos.
 2. Curatarea periodica. Orice consuma lemn trebuie curatat. Arderea produce nu numai caldura ci si cenusa, care trebuie eliminata periodic, altfel eficienta arderii se reduce drastic, si chiar puteti defecta cazanul/termosemineul. Focarul trebuie curatat odata pe zi si tubulatura de evacuare odata pe luna. Noi va putem ajuta cu aspiratorul de cenusa si cu instructiuni cand se pune in functiune aparatul.

 

 

Alte lucruri care sa va reduca bataile de cap:

 1. Investiti intr-un cos de fum bun, au fost cazuri cand cosul de fum nu corespundea standardelor si nu personalul de service nu a pus in functiune cazanul pentru ca riscurile erau prea mari
 2. Investiti intr-un stabilizator de tensiune sau, si mai bine, intr-un UPS cuplat cu o baterie. Nimic nu se compara cu arderea partii electronice a cazanului in miezul iernii din cauza unei fluctuatii de tensiune.
 3. Achizitionati lemne/peleti de calitate. Lemnele ude si peletii cu nisip prin ei nu ofera puterea calorica necesara si e posibil sa si strice cazanul.

 

Indiferent de decizie, avem o oferta foarte buna in aceasta perioada, atat la cazane pe lemn cat si pe peleti, iar personalul nostru de service va poate sfatui in caz ca aveti dificultati in alegerea dumneavoastra.

In incheiere, va dorim o iarna linistita si calda!